Kijk voor de juiste dosering en wijze van toediening altijd in de bijsluiter, het etiket of raadpleeg uw arts bij enige verwarring. De tekst hieronder dient puur ter illustratie van de meest voorkomende doseringen en toedieningen. Gebruik deze tekst dan ook puur informatief.

Amoxicilline wordt op de volgende vier manieren ingenomen:

  • Oplostabletten. Deze lost u op in een glas water die u vervolgens gewoon kunt opdrinken. Als u het glas leeg hebt gedronken is het verstandig het glas nog even na te spoelen en ook dit op te drinken. Zo voorkomt u dat er stukjes van het tablet achterblijven in het glas.
  • Capsules. Deze slikt u in zijn geheel in met een slok water of hap vla of yoghurt. 
  • Drank. Volg de aanwijzingen op het etiket en de bijsluiter voor het juiste gebruik.
  • Druppels. In principe is dit een meer geconcentreerde drank. U doet enkele druppel op bijvoorbeeld een lepel of direct in uw mond al is dit niet aan te raden om te voorkomen per ongeluk extra druppels in te nemen.

Doseringen van de bovengenoemde vormen van amoxicilline verschillen meestal van 250 mg tot 1000 mg. Als het voor u niet duidelijk is hoe groot de dosering voor u dient te zijn, moet u contact opnemen met uw arts.

Bij een vergeten dosis kunt over het algemeen de dosis alsnog innemen, tenzij de volgende dosis binnen twee uur gepland staat. In dit geval kunt u de vergeten dosis overslaan. Een belangrijk punt hierbij is wel dat u aan het einde van uw kuur alsnog de vergeten dosis inneemt. Er is voor u een kuur voorgeschreven die een bepaalde totale dosis voorschrijft. Het is belangrijk dat die totale dosis wordt ingenomen tijdens de kuur. Neem de vergeten dosis aan het eind in volgens uw normale schema. Als u bijvoorbeeld normaal gesproken 24 uur wacht tussen elke dosis, wacht u na de laatste dosis nog eens 24 uur om de vergeten dosis in te nemen.